Commissie onderzoekt gevolgen van gebruik chroom-6-verf bij NS

© Sander Koning/ANP
De NS laat een commissie kijken naar de gevolgen van de giftige chroom-6-verf die voorkomt in verflagen van oude treinen.
De NS bevestigde woensdag dat in
nog werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij chroomverf vrij kan komen.
Het bedrijf heeft, sinds dat nieuws woensdag naar buiten kwam, gemerkt dat bij medewerkers zorgen leven.

Vetrouwen

'NS vindt het belangrijk dat (oud-)medewerkers kunnen vertrouwen op alle maatregelen die zijn en worden getroffen en dat er volledige duidelijkheid komt over eventuele gezondheidsrisico's nu en in het verleden', liet een woordvoerder vrijdag weten.

Kankerverwekkend

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, kankerverwekkende stof die ook slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Volledige zekerheid

Als werknemers voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen, levert het geen gezondheidsrisico op, zei de NS woensdag. De spoorwegen willen echter volledige zekerheid en duidelijkheid, vandaar toch de inrichting van een commissie van onafhankelijke deskundigen.

600 medewerkers

Bij Defensie, waaronder bij het NAVO-depot in Ter Apel, is de chroom-6-verf ook gebruikt en daar hebben zeshonderd medewerkers zich gemeld met gezondheidsklachten. Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen.