Woensdag 15 maart 2017 stemt Nederland voor de Tweede Kamer. Welke partij of welke partijen betreden de regering vanaf dat moment? RTV Noord zet belangrijke informatie op een rij in dit dossier Tweede Kamer Verkiezingen 15 maart 2017.

In de aanloop naar de verkiezingen bekijken we wat de verschillende politieke partijen zeggen over Groningen, de gaswinning en ook landelijke thema’s. We maakten krachtige samenvattingen van de politieke partijen op de belangrijkste punten. Op deze pagina lees je onze overzichtsartikelen terug.

Politieke partijen over Groningen en gas

Mag de gaskraan verder dicht? Hoe moet de schadeafhandeling worden aangepakt? Hoe moeten Groningers gecompenseerd worden voor de aardbevingsschade?

Politieke partijen over de krimp

Het is geen groot thema in de verkiezingsprogramma’s: de krimp op het platteland. Sterker nog: je moet in de verkiezingsprogramma’s tussen de regels door lezen om er standpunten over te ontdekken. Dat hebben we gedaan. Dit zeggen partijen over bijvoorbeeld het sluiten van basisscholen, zorg in de regio en onze infrastructuur.

Politieke partijen over landelijke thema’s

Wat zeggen de gevestigde politieke partijen over belangrijke landelijke thema’s? We zetten hun standpunten, per onderwerp, op rij:

Wie zijn de Groningse kandidaten?

Op welke kandidaten moet je stemmen om (meer) Groningse inbreng in de Tweede Kamer te krijgen? Wie houdt zich bezig met gaswinning, wie met krimp, en wie met algemene thema’s? Lees hier het snelle overzicht: Dit zijn de Groningse kandidaten bij de verkiezingen. En hier de interviews:

Samenvatting van verkiezingsprogramma’s:

We hebben de verschillende standpunten van de partijen ook op rij gezet per politieke partij. Zo lees je snel een samenvatting van hun verkiezingsprogramma’s. Dat scheelt veel leeswerk: verschillende verkiezingsprogramma’s zijn meer dan honderd pagina’s lang.

Doe de verkiezingsquiz

Hoe goed is je kennis over de verkiezingsprogramma's en Groningen? Test je kennis in onze verkiezingsquiz!

RTV Noord en de verkiezingen

Bij RTV Noord houden we de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 nauwlettend in de gaten. Zo behandelen we vanaf maandag 6 maart elke dag een reportage over een verkiezingsthema in Noord Vandaag. En elke werkdag tussen 12.00 en 13.00 uur spreken we met de Groningse kandidaten op Radio Noord.


Hieronder lees je al ons laatste verkiezingsnieuws: