TOU EEM!

'De strop weer invoeren en ophangen dat tuig!’ En: ‘De tering schoppen die linkse klootzakken.’ Of: ‘Sla alle camera’s van RTV Noord maar aan barrels!’

Dit zijn een paar willekeurige voorbeelden van reacties die mensen op onze Facebook-pagina plaatsen. Als je dit soort teksten uitkraamt op straat, zouden mensen je toch even vreemd aankijken. En als er een agent in de buurt zou zijn, zou die zich misschien wel afvragen of het om een strafbare bedreiging gaat.

Op maandag 13 januari publiceren we een dag geen nieuwsberichten op onze Facebookpagina. In plaats daarvan zenden we twee keer live uit op Facebook. Ten eerste om het probleem aan de orde te stellen en ten tweede om samen met ons publiek te discussiëren over hoe het wél moet. We beginnen om 11 uur. Hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen Jan Brouwer geeft uitleg over waar de juridische grens ligt.

Om 19 uur gaan we graag in gesprek met jou over het 'grijze' gebied. We leggen een aantal stellingen voor in de livestream via Facebook. We bespreken deze met Annemarie Heite (bekend van het aardbevingsdossier en zeer actief twitteraar) en Willem Groeneveld (journalist Stadsblog Sikkom) en onze eigen redactieleden. Je kunt zelf actief deelnemen aan beide discussies via de reacties en tijdens de avonduitzending ook telefonisch (050-3188288).

Ben je erbij? Via facebook.com/rtvnoord kom je om 11.00 uur en 19.00 uur bij onze live-uitzending.

Het probleem

Vooral op social media worden dagelijks dit soort reacties geplaatst. Ze lopen uiteen van pesterige reacties, tot intimidatie, racisme, seksisme en zelfs doodsbedreigingen. Een paar jaar geleden ging het nog om een paar reacties per maand die niet door de beugel konden. Inmiddels zijn het elke dag meerdere berichten. De sfeer op Facebook wordt steeds grimmiger, dat is wel duidelijk.

Je zou denken dat dit het werk is van trollen. Maar dat is niet waar. Als je op de profielen kijkt van deze pestkoppen, blijken het meestal ‘normale’ Groningers te zijn, echte mensen. Vaak hebben ze een gezin, huisdieren en een baan. Het zou zomaar je buurman of buurvrouw kunnen zijn. En ja, het is gelukkig een kleine minderheid. Maar wel een luidruchtige minderheid die het voor de rest verpest en die steeds meer de toon bepaalt.

Mensen die wat nuance in een discussie proberen aan te brengen, moeten het vaak ontgelden. Het leidt er toe dat deze middengroep, die in onze ogen nog steeds veruit de grootste is, zich steeds vaker stilhoudt. Daarnaast krijgen onze eigen medewerkers ook steeds vaker de volle laag, soms tot akelige privé-berichten aan toe.

Tot nu toe

De gedragsregels op de Facebookpagina van RTV Noord wijzen gebruikers erop dat wederzijds respect een voorwaarde is en dat berichten die niet aan de regels voldoen, verwijderd kunnen worden. We maken ook gebruik van het scheldwoordenfilter dat Facebook aanbiedt. Verder houdt RTV Noord de reacties uiteraard in de gaten en verwijdert alles wat over de schreef gaat. In ‘milde’ gevallen verbergen we de reacties.

Maar… ondanks onze inspanningen is de Facebookpagina van RTV Noord niet altijd meer een veilige omgeving om je mening te uiten. En voor de leden van de social redactie is het ook geen veilige werkomgeving. En dat moet écht anders.

Dit willen we

Onze social media platforms moeten een plek zijn waar mensen zich veilig voelen om hun mening te geven en te discussiëren. We gaan liever voor interessante, gemotiveerde en onderbouwde reacties, dan voor kwantiteit: we hebben liever een kleinere community, met prettige en goede discussies, dan een groot bereik, met veel stoorzenders en haat. We willen de mensen in het 'stille midden' hun stem terug geven. Kortom, we willen het beter doen!

Dit gaan we doen

Op maandag 13 januari publiceren we daarom eens een dag geen nieuwsberichten op onze Facebookpagina. In plaats daarvan zenden we twee keer live uit op Facebook. Ten eerste om het probleem aan de orde te stellen en ten tweede om samen met ons publiek te discussiëren over hoe het wél moet. We beginnen om 11 uur. We houden ons publiek een spiegel voor, door te laten zien wat voor bagger er op onze pagina geplaatst wordt. We trekken een lijn: tot hier en niet verder! Hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen Jan Brouwer geeft uitleg over waar de juridische grens ligt.

Om 19 uur gaan we in discussie met ons publiek over het 'grijze' gebied. We leggen een aantal stellingen/polls voor in de livestream. We bespreken deze met Annemarie Heite (bekend van het aardbevingsdossier en zeer actief twitteraar) en Willem Groeneveld (journalist Stadsblog Sikkom) en onze eigen redactieleden. Je kunt zelf ook actief deelnemen aan beide discussies via de reacties en tijdens de avonduitzending ook telefonisch (050-3188288).

Vanaf nu

We gaan strenger modereren. Op onze algemene pagina blijft reageren wel mogelijk, maar worden reacties die niet door de beugel kunnen sneller verwijderd. Mensen die zich niet aan de regels houden worden per ingang van 13 januari direct geblokkeerd van de pagina.

Daarnaast openen we een nieuwe Facebookgroep waar al onze verhalen in komen te staan. Je kunt pas in de groep als je je aanmeldt en een aantal fatsoensregels onderschrijft. Voordeel: een groep is niet openbaar maar besloten en daardoor makkelijker te modereren. Veiligheid is daarmee beter te garanderen. Bovendien kan ons publiek er zelf ook een discussie starten.

En dan nog dit…

In de afgelopen tijd hebben we bij Noord de nodige vragen gekregen over hoe wij omgaan met Facebook, hier volgen er een paar:

Waarom gaan jullie niet gewoon van Facebook af? Zo’n prettig bedrijf is het immers niet met privacy en zo…
We zitten op Facebook omdat een groot deel van ons publiek daar ook zit, en er ook veel plezier uit haalt. We hechten aan de interacties die we via Facebook met de Groningers hebben, bijvoorbeeld via de groepen ‘Groningen Sterk!’ of ‘Vrienden gezocht’. maar er is zeker een grens, we blijven ons constant afvragen of we nog op een podium aanwezig moeten zijn of dat we voor een ander platform moeten kiezen.

Ik zie ook wel eens een zogenaamde Topfan van jullie ernstig uit de bocht schieten.
Topfans worden niet door ons aangewezen maar door Facebook zelf, wij hebben daar geen invloed op.

Alsof RTV Noord zelf een heilig boontje is, jullie maken zelf ook foute inschattingen.
Dat is waar. We gaan ook niet vanuit een ivoren toren aan mensen uitleggen hoe ze zich moeten gedragen, we willen alleen een veiliger omgeving creëren op de pagina’s waar wij zelf over gaan. Scheldpartijen, bedreigingen en persoonlijke aanvallen horen niet bij ons.

Het is toch aan Facebook zelf om reacties te verwijderen?
Ook, maar het is ook zo dat wij zelf een verantwoordelijkheid hebben voor wat er op onze pagina’s gebeurt.

Is dit wel nodig? Zijn jullie niet gewoon te overgevoelig?
Geloof ons, we hebben in de loop der jaren best een dikke huid gekregen. En gezien de scheldpartijen in onze richting, mankeert er meer aan ons dan een dikke huid....

Waarom worden stuitende of beledigende opmerkingen niet standaard weggehaald?
Onder sommige berichten van ons staan meer dan duizend reacties. Ook reageren mensen soms nog op oudere verhalen waardoor ze bij ons van de radar verdwijnen. Dat maakt het voor ons lastig om tijdig in te grijpen. Daarbij is er een groot ‘grijs gebied’. Wat voor de een beledigend overkomt, is voor de ander reden een ‘hartje’ te geven.

Waar ligt die grens nou precies? Met die vraag gaan we aan de slag, met onze volgers. Tenslotte bepalen we samen de toon, want ‘Samen zijn we Noord’!