DOCNOORD
Terugkijken

DOCNOORD

DOCNOORD 26 maart 2023 18:30 - 18:30

Hemelsbreed is de afstand tussen Sappemeer en Nagano bijna negenduizend kilometer. Maar het was alsof de Winterspelen in 1998 zich afspeelden in Sappemeer. Iedereen was op slag verliefd op Marianne Timmer, zij kroonde zich tot Olympisch schaatskoningin door twee keer goud te winnen. De fanclub beleefde hoogtijdagen in Ice Queen City zoals Sappemeer heette in die tijd. De huldiging werd een groot volksfeest. Een film van Henk Elderman en Ronald Pras. DOCNOORD is een samenwerking tussen RTV Noord en Stichting Beeldlijn.

Aflevering 13

Aflevering 13

25 februari 18:25 - 18:50 Woltersum, mijn dorp en de wereld De film die vanavond in DOCNOORD te zien is op TV Noord, ging afgelopen jaar in première in een vol dorpshuis in Woltersum. Op 23 juni. Het was de dag waarop het kabinet bekendmaakte te stoppen met de winning van Gronings gas. Alsof het zo moest zijn. De Woltersumers zitten al jaren midden in een versterkingsoperatie. Het betekent in de praktijk dat waar de één een nieuw huis krijgt, de ander het moet doen met wat steunbalken. Er was een tijd dat inwoners dachten: Alles klopt in ons dorp. Alles staat hier op de goede plek. Die tijd is voorbij. De film is gemaakt door Itamar Kool. Als inwoner van Westerwijtwerd heeft hij het aan den lijve ondervonden, zo’n versterkingsoperatie. Hij weet wat dat doet met een mens. Ook zijn huis is aangepakt. ‘Het duurt altijd langer dan je denkt. Er zijn altijd kinken in kabels.’ Toch is hij er zelf goed uitgekomen. Het duurde bijna vijf jaar. Langzaam komt de leefbaarheid terug Woltersum was altijd een dorp met een bloeiend verenigingsleven. Langzaam komt die leefbaarheid terug. Heel langzaam. Sommige wisselwoningen zijn betrokken. Op het terrein van het zwembad, waar ooit chemisch afval uit Delfzijl werd gedumpt, wordt nu een park aangelegd. In de film is met behulp van een maquette te zien hoe het dorp is veranderd. Die kleine huisjes zijn gemaakt door leerlingen van basisschool de Huifkar. De film is een samenwerking van een hecht trio: Itamar Kool, zijn vrouw Eveline van Duyl en geluidsmixer Jeremy Ebell. De Woltersumers zijn blij met het eindresultaat, zo bleek bij de première in juni. Itamar Kool typeert de mensen in Woltersum als ‘warm, benaderbaar, sociaal en open’. Iedereen doet mee aan alle activiteiten. De verteller begint de film dan ook met de prachtzin: ‘Soms heb ik zomaar even het gevoel dat mijn dorp de wereld is.’
Aflevering 12

Aflevering 12

28 januari 18:30 - 18:55 DOCNOORD: Waddenzooi, vijf jaar na de ramp. De ramp met de MSC Zoë in januari 2019 was een van de grootste containerrampen ooit. Documentairemaker Thom Verheul onderzoekt in DOCNOORD het handelen van instanties, eilanders en anderen in de eerste uren en dagen na de ramp.
Burdy, ‘Alles veur de Grunnegers’

Burdy, ‘Alles veur de Grunnegers’

24 september 2023 18:30 - 18:55 Vandaag in DOCNOORD een film over zanger Burdy uit Ulrum.
Aflevering 8

Aflevering 8

27 augustus 2023 19:00 - 19:50 Maandelijks een Gronings verhaal van een Groningse maker.