De laatste loodjes: dit staat je het komend halfjaar te wachten op de ringweg

Het huidige Julianaplein
Het huidige Julianaplein © Rijkswaterstaat
Vanaf september kan je, als alles volgens plan verloopt, zonder problemen over de nieuwe zuidelijke ringweg rijden. Na jaren werk aan de weg en de daarbij behorende overlast is het zover. Maar eerst wacht autorijdend Groningen nog een pittige periode, waarin de ringwegbouwers oproepen om de auto te laten staan. Wat gaat er allemaal gebeuren?
In dit artikel lees je welke werkzaamheden er zijn en welke wegen daarvoor worden afgesloten. De werkzaamheden zijn opgedeeld in verschillende periodes, die lopen van 1 maart tot 2 september. Als alles goed gaat, gaat de nieuwe zuidelijke ringweg dan open.

Dit gebeurt er

In het laatste half jaar van de werkzaamheden worden het nieuwe Vrijheidsplein, het nieuwe Julianaplein, het deel van de zuidelijke ringweg dat onder de grond ligt en het Europaplein met elkaar verbonden. Momenteel wordt het laatste werk aan deze plekken uitgevoerd. Vanaf september moeten we er met de auto door of overheen kunnen rijden.
Dan is de ringweg klaar: althans, de wegen zelf. 'Zijprojecten', zoals de aanleg van het nieuwe Zuiderplantsoen en het afbreken van oude wegen, zijn pas in 2025 klaar. Het verkeer ondervindt hier minder of geen overlast van.

1-21 maart: westelijke ringweg dicht

Tussen 1 en 21 maart is de westelijke ringweg dicht van de op- en afrit Zeeheldenbuurt naar het Vrijheidsplein. Dat is de weg die tussen het Gasuniegebouw en Martiniplaza is ingeklemd. Tussen 8 en 21 maart geldt dit ook voor de omgekeerde richting.
Hoewel deze werkzaamheden vooral op de westelijke ringweg plaatsvinden, zijn ze onderdeel van het werk aan de zuidelijke ring. Het werk is nodig om ervoor te zorgen dat automobilisten na 21 maart kunnen omrijden via de westelijke ringweg. Die is, samen met de noordelijke en oostelijke ringweg, één van de belangrijkste omleidingsroutes.
De westelijke ringweg is tussen 1 en 21 maart deels afgesloten
De westelijke ringweg is tussen 1 en 21 maart deels afgesloten © Sander Schieving/RTV Noord
Omrijden kan in deze periode in maart het best via de overige ringwegen: je rijdt dan een rondje om de stad. Je kunt ook via Hoogkerk rijden: dan rijd je op de westelijke ringweg via afrit 17 via het Hoendiep en de Jan van Zwedenlaan naar Hoogkerk, om daar via oprit 35 de A7 op te gaan. Vice versa kan dit ook: dan neem je afrit 35 op de A7, om via de Jan van Zwedenlaan en het Hoendiep dan bij oprit 17 de westelijke ringweg op te rijden.
Het Julianaplein in aanbouw
Het Julianaplein in aanbouw © Rijkswaterstaat

Overzicht

In dit overzicht zie je in welke periodes je wel en niet bepaalde routes kan rijden via het Julianaplein. Is de route groen, dan kan je er wel langs. Is de route rood, dan moet je omrijden.
Een overzicht van de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg
Een overzicht van de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg © Groningen Bereikbaar en Sander Schieving/RTV Noord

Weekend van 23 en 24 maart: wisselende afsluitingen op het Julianaplein

In het weekend van 23 en 24 maart is het Julianaplein op verschillende dagen in verschillende richtingen afgesloten. Deze routes kan je niet nemen via het Julianaplein:

Zaterdag 23 maart

- Assen - Drachten (in omgekeerde richting is het plein wel open)
- Assen - Hoogezand (in omgekeerde richting is het plein wel open)
- Drachten - Hoogezand (in omgekeerde richting is het plein wel open)

Zondag 24 maart

Op deze zondag kan je alleen over het plein in de richting Assen - Hoogezand (en niet in omgekeerde richting). Voor alle andere routes moet je omrijden.

25 maart tot en met 26 april: niet naar Drachten

In deze periode van iets meer dan een maand is het Julianaplein dicht in de richting Drachten (en Hoogkerk/Leek). Je kunt alleen nog doorrijden vanuit Assen richting Hoogezand en vice versa.
Het wordt aangeraden om om te rijden via de overige ringwegen. Dit kost doorgaand verkeer een kwartier extra reistijd. Je kan ook omrijden via andere N-wegen in Drenthe en Friesland. Een overzicht van de omleidingsroutes vind je onderaan dit artikel.
In deze periode kan je niet via het Julianaplein richting Drachten
In deze periode kan je niet via het Julianaplein richting Drachten © Sander Schieving/RTV Noord

27 april tot en met 5 mei: Julianaplein grotendeels dicht

Van Koningsdag tot en met Bevrijdingsdag is het Julianaplein op verschillende plekken dicht. De volgende afsluitingen gelden:
- Je kan deze hele periode niet via het Julianaplein doorrijden naar Drachten en Hoogezand en vice versa
- Je kan deze hele periode niet via het Julianaplein doorrijden naar Assen en Drachten. Vanuit Drachten en Assen is de weg wél open
- Je kan deze hele periode niet via het Julianaplein doorrijden naar Hoogezand en Assen. Vanuit Assen en Hoogezand is het plein alleen op 4 en 5 mei dicht
Omrijden kan wederom via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg of via de N-wegen die verder van de stad liggen.
De afsluitingen tussen Koningsdag en Bevrijdingsdag. Op 4 en 5 mei kan je ook niet doorrijden tussen Assen en Hoogezand
De afsluitingen tussen Koningsdag en Bevrijdingsdag. Op 4 en 5 mei kan je ook niet doorrijden tussen Assen en Hoogezand © Sander Schieving/RTV Noord

6 mei tot en met 30 augustus: niet richting Oost-Groningen

De fase die het langst duurt, geldt van 6 mei tot en met 30 augustus. In die periode van bijna vier maanden wordt de nieuwe zuidelijke ringweg aangesloten op het nieuwe Julianaplein.
Je kan dit jaar bijna vier maanden lang niet via het Julianaplein van of naar Oost-Groningen
Je kan dit jaar bijna vier maanden lang niet via het Julianaplein van of naar Oost-Groningen © Sander Schieving/RTV Noord
In deze periode moet al het verkeer dat via het Julianaplein van of naar Hoogezand wil, omrijden. Dat kan bijvoorbeeld via de overige ringwegen, of via N-wegen die verder van de stad liggen. Naar Assen en Drachten en vice versa is het Julianaplein wel open.

31 augustus en 1 september: hele Julianaplein dicht

Op 31 augustus en 1 september is het hele Julianaplein dicht. Voor iedere rit die je normaal gesproken via het Julianaplein zou doen, moet je nu omrijden. Het nieuwe Julianaplein wordt namelijk in bedrijf gesteld, terwijl het oude, tijdelijke plein nu definitief dicht is.
Het hele Julianaplein is dicht op 31 augustus en 1 september
Het hele Julianaplein is dicht op 31 augustus en 1 september © Sander Schieving/RTV Noord

Omrijden

De projectorganisatie hoopt dat mensen hun auto de komende periode zo veel mogelijk laten staan. Er zijn zorgen: omdat mensen thuiswerken minder gewend zijn dan vlak na de coronapandemie, is men bang dat veel mensen alsnog met de auto gaan en dat wegen in en om de stad vollopen. Daarom werken de opdrachtgever en de aannemer samen met bedrijven in Groningen, in de hoop dat hun werknemers op een andere manier naar de stad komen dan met de auto.
Wil of moet je toch met de auto, dan kun je omrijden via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg. Ook kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld de N33 (vanuit of naar Oost-Groningen), de N372 (vanuit of richting de westkant van de stad) of de N386 (vanuit of richting Hoogezand). Neem je één van deze routes, houd er dan rekening mee dat het ook hier extra druk kan zijn.
De omleidingsroutes in beeld
De omleidingsroutes in beeld © Sander Schieving/RTV Noord
Sluiproutes door de stad
De ervaring in de afgelopen jaren leert dat veel mensen sluipwegen door de stad Groningen nemen, bijvoorbeeld via de wijken Helpman en Corpus den Hoorn, of via de Hereweg en de Stationsweg.
De projectorganisatie raadt mensen af om dit te doen, omdat ze bang zijn dat het verkeer vast komt te staan. Bovendien mag de provincie officieel alleen omleidingsroutes adviseren die via N-wegen lopen.

2 september: nieuwe ring open

Op 2 september gaat de nieuwe ringweg volgens de huidige planning open. Er is nog wat uitloop mogelijk: in de afspraken tussen de opdrachtgever en de aannemer staat dat de ringweg uiterlijk op 23 september open moet gaan. Dat is drie weken later dan de huidige planning aanhoudt.
En dan zijn er nog de huidige financiële problemen waar Aannemer Combinatie Herepoort mee zegt te kampen. Het is nog niet duidelijk of die problemen invloed hebben op de planning van de werkzaamheden. Mocht het gevolgen hebben, dan lees je dat uiteraard via onze website en app.