Grote afsluiting zuidelijke ringweg: dit kun je dit weekend verwachten

De staat van het Julianaplein in februari
De staat van het Julianaplein in februari © Rijkswaterstaat
Vrijdagavond om 22.00 uur zijn de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg begonnen. Er worden (ernstige) files en vertragingen verwacht in en rond de stad Groningen. Waar moet je als automobilist rekening mee houden in het weekend van 23 en 24 maart?
De werkzaamheden zijn onderdeel van Operatie Ring Zuid. In vijf verschillende fasen gaan delen van de zuidelijke ringweg en het Julianaplein dicht. De eerste fase is dit weekend, waardoor er verschillende rijrichting zijn afgesloten.
Lees hieronder per dag wat er op 23 en 24 maart is afgesloten en met hoeveel extra reistijd je rekening moet houden.

Zaterdag 23 maart

Van vrijdagavond 22 maart 22.00 uur tot zaterdagavond 23 maart 22.00 uur zijn op het Julianaplein de volgende rijrichtingen dicht:
  • Assen - Drachten. Verkeer wordt omgeleid via de N381 (Oosterwolde) of de N372 (Peize).
  • Assen - Hoogezand. Verkeer wordt omgeleid via de N33/A7. In omgekeerde richting is het plein wel open.
  • Drachten - Hoogezand. Verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen (West, Noord en Oost).
In omgekeerde richtingen (Drachten - Assen, Hoogezand - Assen en Hoogezand - Drachten) is het plein wel open.
In de onderstaande afbeelding zie je welke routes je wel en niet kan rijden via het Julianaplein op zaterdag 23 maart. Is de route groen, dan kan je er wel langs. Is de route rood, dan moet je omrijden. Lees verder onder de foto
Afsluitingen Julianaplein op zaterdag 23 maart
Afsluitingen Julianaplein op zaterdag 23 maart © Sander Schieving/RTV Noord

Zondag 24 maart

Van zaterdagavond 23 maart 22.00 uur tot maandagochtend 25 maart 06.00 uur zijn op het Julianaplein de volgende rijrichtingen dicht:
  • Assen - Drachten en Drachten - Assen. Verkeer wordt omgeleid via de N381 (Oosterwolde) of de N372 (Peize).
  • Drachten - Hoogezand en Hoogezand - Drachten. Verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen (West, Noord en Oost).
  • Hoogezand - Assen. Verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen (West, Noord en Oost).
Je kan wel over het Julianaplein in de richting Assen - Hoogezand.
In het onderstaande overzicht zie je welke routes je wel en niet kan rijden via het Julianaplein op zondag 24 maart. Is de route groen, dan kan je er wel langs. Is de route rood, dan moet je omrijden. Lees verder onder de foto
Afsluitingen Julianaplein op zondag 24 maart
Afsluitingen Julianaplein op zondag 24 maart © Sander Schieving/RTV Noord

'Laat de auto staan'

Volgens René Schripsema, directeur van Groningen Bereikbaar, moeten mensen rekening houden met minimaal 30 tot 45 minuten extra reistijd. 'Neem ruim de tijd om vertraging op te kunnen vangen', waarschuwt hij.
Lees verder onder de video
Grote afsluiting zuidelijke ringweg
De verwachte extra reistijd kan oplopen tot ernstige verkeershinder met urenlang files als te veel mensen de auto nemen. Volgens Groningen Bereikbaar moeten er dagelijks tachtigduizend auto's minder rijden om extreme vertraging te voorkomen. Dat is twintig procent minder dan wat er nu rijdt. 'Laat de auto zoveel mogelijk staan en neem een fiets of het OV', zegt Schripsema.
Ook neemt Groningen Bereikbaar maatregelen om files in woonwijken te voorkomen en zodat verkeer gedoseerd andere routes kan volgen. Zo zijn er tijdelijke verkeerslichten geplaatst op het kruispunt N355-Noorderlicht bij Zuidhorn.
Lees verder onder de foto
Tijdelijke verkeerslichten op het kruispunt N355-Noorderlicht bij Zuidhorn
Tijdelijke verkeerslichten op het kruispunt N355-Noorderlicht bij Zuidhorn © Jan Been/RTV Noord
Op de slimme kaart van Groningen Bereikbaar kunnen verkeersdeelnemers actuele informatie vinden over de verkeershinder en drukte op de weg.

Vanaf maandag 25 maart

Fase twee van Operatie Ring Zuid start op maandagochtend 25 maart om 06.00 uur. Hierbij is de zuidelijke ringweg tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein afgesloten. Deze werkzaamheden duren tot en met vrijdag 26 april. Daarna gaat de volgende fase van de werkzaamheden in, die duurt tot begin september. Als alles volgens plan verloopt, gaat de vernieuwde zuidelijke ringweg op 2 september open.
Arriva, NS en Qbuzz passen vanaf maandag de dienstregeling aan, om te zorgen dat meer mensen met het openbaar vervoer kunnen reizen. Groningen Bereikbaar raadt aan om de dienstregeling van de vervoersmaatschappijen in de gaten te houden in de online reisplanners.