'Minimaal 30 tot 45 minuten vertraging' tijdens sluiting zuidelijke ringweg

Een impressie van het nieuwe Julianaplein, dat vanaf 2 september in gebruik moet zijn
Een impressie van het nieuwe Julianaplein, dat vanaf 2 september in gebruik moet zijn © Aanpak Ring Zuid
Hoe zwaar wordt de ochtendspits maandagochtend? Dat is de vraag die veel mensen bezighoudt nu de zuidelijke ringweg rond de stad Groningen flink op de schop gaat. Waar kun je nog langs en hoeveel langer ben je met de auto onderweg? We zetten het voor je op een rij.
De werkzaamheden, die onderdeel zijn van Operatie Ring Zuid, begonnen vrijdagavond met de eerste afsluitingen rondom het Julianaplein. Van maandag 25 maart 06.00 uur tot vrijdag 26 april 22.00 uur gaat het werk verder, om uiteindelijk alle toegangswegen aan te sluiten op het vernieuwde Julianaplein. Dat moet in september klaar zijn.
Lees hieronder welke rijrichtingen de komende weken zijn afgesloten en met hoeveel extra reistijd je rekening moet houden.

Vanaf 25 maart

Iets langer dan een maand is de zuidelijke ringweg tussen het Vrijheidsplein en Julianaplein afgesloten. De volgende rijrichtingen op het Julianaplein zijn dicht:
  • Assen - Drachten en Drachten - Assen. Verkeer wordt omgeleid via N381 (Oosterwolde) of N372 (Peize).
  • Drachten - Hoogezand en Hoogezand - Drachten. Verkeer wordt omgeleid via de overige ringwegen (West, Noord en Oost).
Je kunt wel doorrijden vanuit Assen richting Hoogezand en andersom.
In onderstaand overzicht zie je welke routes je wel en niet kunt rijden via het Julianaplein van 25 maart tot en met 26 april. Is de route groen, dan kun je er wel langs. Is de route rood, dan moet je omrijden. Lees verder onder de afbeelding.
In deze periode kan je niet via het Julianaplein richting Drachten
In deze periode kan je niet via het Julianaplein richting Drachten © Sander Schieving/RTV Noord

'Laat de auto staan'

Volgens René Schripsema, directeur van Groningen Bereikbaar, moeten mensen rekening houden met minimaal 30 tot 45 minuten extra reistijd. 'Neem ruim de tijd om vertraging op te kunnen vangen', waarschuwt hij.
De verwachte extra reistijd kan leiden tot urenlange files als te veel mensen de auto nemen. Volgens Groningen Bereikbaar moeten dagelijks tachtigduizend auto's minder rijden om dit te voorkomen. Dat is twintig procent minder dan wat er nu rijdt. 'Laat de auto zoveel mogelijk staan en neem een fiets of gebruik het openbaar vervoer', aldus Schripsema.
Bekijk hier de uitzending van Noord Vandaag terug over de werkzaamheden. Lees verder onder de video
Grote afsluiting zuidelijke ringweg
Ook neemt Groningen Bereikbaar maatregelen om files in woonwijken te voorkomen, zodat verkeer gedoseerd andere routes kan volgen. Zo zijn er tijdelijke verkeerslichten geplaatst op het kruispunt N355-Noorderlicht bij Zuidhorn.
Op de slimme kaart van Groningen Bereikbaar kunnen verkeersdeelnemers actuele informatie vinden over de verkeershinder en drukte op de weg.

Extra openbaar vervoer

Arriva, NS en Qbuzz zetten extra bussen en treinen in om te zorgen dat meer mensen met het openbaar vervoer kunnen reizen de komende periode. Reizigers kunnen vervolgens op het station in Groningen een OV-fiets lenen om op hun eindbestemming tot komen. De treinen en bussen in onderstaand overzicht worden toegevoegd aan de huidige dienstregeling:
  • De sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen krijgt een extra stop in Zuidhorn in de ochtend- en middagspits op doordeweekse dagen. Met deze extra stop kunnen automobilisten de auto in op de P+R in Zuidhorn parkeren en met de trein naar Groningen reizen.
  • Tussen Assen en Groningen rijdt in de ochtend- en avondspits op maandag tot en met donderdag een extra trein. Op die manier kunnen reizigers zes keer per uur tussen Assen en Groningen reizen.
  • Qbuzz zet in de ochtend- en avondspits extra bussen in vanaf de vijf P+R-terreinen rondom de stad Groningen.
  • Vanaf 31 maart rijden er meer bussen vanaf het station in Zuidhorn. Daarnaast geldt bij Qbuzz vanaf 31 maart een aangepaste dienstregeling die aangepast is op mogelijke vertragingen op de weg.
Groningen Bereikbaar adviseert om de reisplanners van de vervoersmaatschappijen goed in de gaten te houden wanneer je met het openbaar vervoer reist.

Vanaf 26 april

De overige drie fasen van Operatie Ring Zuid beginnen op 26 april en duren tot en met 2 september. RTV Noord maakte eerder een overzicht met alle werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg die de komende maanden zullen plaatsvinden.