Kraan van 400 ton helpt eilanders uit de brand: 'Blijft staan tot de onderdelen er zijn'

De Rottum meert aan, de kraan houdt de autobrug hoog
De Rottum meert aan, de kraan houdt de autobrug hoog © Jan Been/RTV Noord
Er kunnen sinds zondagmorgen 9.30 uur toch weer auto's van en naar Schiermonnikoog. Zaterdag zakte de autobrug in Lauwersoog door een storing in het water, waardoor auto's niet meer op en van de boot konden komen.
De autobrug wordt normaal gebruikt door (vracht)auto's die van en naar Schiermonnikoog gaan. Vooral bewoners en leveranciers maken met de auto gebruik van de veerdienst van Wagenborg, omdat toeristen een vergunning nodig hebben voor het autoluwe eiland.
Lees verder onder de foto
De autobrug in Lauwersoog hing zaterdag in het water
De autobrug in Lauwersoog hing zaterdag in het water © ProNews

Brug zakte langzaam in het water

Volgens Rijkswaterstaat was er sprake van een storing aan de electroremmen van de brug. 'Dat gebeurde zaterdagmiddag', zegt woordvoerder Jayme Tol van Rijkswaterstaat, 'waardoor die brug heel langzaam in het water zakte.'
Auto's en bagagetrolleys kunnen weer op de boot komen:
Auto's kunnen weer naar Schier, autobrug weer op z'n plek
Omdat de onderdelen van de brug besteld moeten worden, bestond aanvankelijk de vrees dat (vracht)auto's het complete paasweekend niet van en naar Schier zouden kunnen. Een kraanwagen van vierhonderd ton bracht echter uitkomst.
Met behulp van die kraan kunnen we de brug weer bedienen
Jayme Tol - woordvoerder Rijkswaterstaat
Tol: 'Die hebben we gisteravond opgeroepen. Die kraan heeft de brug vervolgens uit het water getakeld. En met behulp van die kraan kunnen we de brug nu ook weer bedienen.'
De afvaarten gaan gewoon door volgens de dienstregeling.

Kraan blijft een week

Behalve passagiers kunnen daardoor ook voertuigen weer van en op de boot. 'Op de eerste afvaart vanochtend, om half tien, konden auto's alweer de boot op. Gisteravond hebben we auto's die op de boot stonden er weer op Schiermonnikoog afgelaten. Maar vanaf nu is de autobrug dus weer beschikbaar.'
De kraan blijft nog de hele week dienst doen in Lauwersoog. 'Totdat de onderdelen van de brug binnen zijn', zegt Tol. In Holwerd, waar de boot naar Ameland vertrekt, ging de autobrug vorig jaar ook stuk. Daar duurde de overlast vervolgens maanden. Rijkswaterstaat verwacht dat dat in Lauwersoog niet het geval zal zijn.
Op de webcam van Wagenborg is trouwens mooi te volgen hoe de kraan z'n werk doet.
Tijdelijke brug
De (kapotte) autobrug is al een tijdelijke. De eigenlijke autobrug is in december vorig jaar weggehaald voor groot onderhoud. Eind 2024 worden de gerenoveerde onderdelen van de eigenlijke brug teruggeplaatst.