Vroag&Antwoord: Goud volk voor sommige deelnemers

© Reinder Smith
Waarnemend streektaalfunctionaris Siemon Reker doet een langlopend onderzoek naar het huidige Gronings. Het publiek kan woorden aandragen waar aandacht aan zou moeten worden geschonken. Reker licht op Radio Noord wekelijks op woensdag na 12.30 uur een woord toe.
Hoe verloopt Vroag&Antwoord lijst 2 in vergelijking met de eerste enquête die half november tot begin januari online stond? Streektaalfunctionaris Siemon Reker is zeer positief: "We zitten nu na ruim twee weken op hetzelfde aantal deelnemers als bij de vorige ronde na ruim drie weken. Bovendien doen er vrij veel mensen nu voor het eerst mee en dat doet toch vermoeden dat we duidelijk boven het uiteindelijke aantal van de vorige keer moeten kunnen eindigen!"
Toen waren er ruim 530 Groningers die de enquête invulden, Reker legt nu de lat bij het streefcijfer van 1000 deelnemers: "Dat lijkt veel, maar ik ga liever onderuit dan dat we niet zouden proberen om veel mensen bij dit onderzoek naar het tegenwoordige Gronings te betrekken." Om het halen van dat grote getal te bevorderen wordt telkens onder iedere 100 deelnemers een exemplaar verloot van de eerste boekenset Goud volk, een verzameling highlights uit de Groninger letterkunde, door Reker niet alleen geselecteerd maar ook vertaald en toegelicht in dezelfde boeken. In het radioprogramma De Centrale van René Walhout wordt telkens een naam getrokken, zodra er 100 inzendingen zijn. Woensdag 23 januari is de eerste keer.