Windmolens en problemen in Groningen

Na jaren van verzet tegen windturbines, zijn windparken nu niet meer weg te denken op vier plekken in en om de provincie Groningen. Maar nog altijd zorgen de windmolens voor problemen. Op deze pagina lees je alles over de energiebronnen en de overlast voor omwonenden.

Onder deze uitleg vind je meer laatste nieuws

Uitleg: windmolens, bromtonen en verzet in Groningen

Veel meer dan de rest van Nederland, zijn Groningers tegen de komst van meer windturbines. Maar anno 2023 hebben we in de provincie dan ook al te maken met vier locaties van windparken: drie in de provincie en een net over de grens bij Drenthe, in de Veenkoloniën. Hier zie je ze op een kaart. Daarnaast kunnen inwoners in gemeenten Westerwolde en Oldambt last hebben van 250 meter hoge windmolens aan de Duitse grens.

Dit zijn de locaties en de problemen:


Windpark Eemshaven: de grootste

In de Eemshaven staan inmiddels 88 windturbines, waarvan een deel een tiphoogte heeft van 200 meter.

Het windpark in het haven- en industriegebied van de Eemshaven raakthet dorp Oudeschip, waar meerdere bewoners willen verhuizen of uitgekocht willen worden. Dat laatste gaat niet door. Inmiddels ondervinden inwoners hinder van de turbines en ook andere industrie.

Het park breidt verder uit vanaf 2023. De provincie geeft groen licht voor windpark Eemshaven-West, voor nog eens 24 windturbines van 225 meter hoog, in vier rijen opgesteld. Maar het is onduidelijk of alle 24 windmolens van energieleverancier Vattenfall zullen zijn, of dat ook leverancier Wintermolen er twee mag plaatsen. Als dat zo is, gaat dat ten koste van 3 of 4 windmolens van Vattenfall. Wintermolen dreigt met een miljoenenclaim als de bouw niet doorgaat, en heeft een afspraak met de provincie. Die moet dan ergens anders ruimte maken voor de turbines. Dat kan de hele provincie aangaan.


Windparken bij Delfzijl: vrees voor uitbreiding

Bij Delfzijl staan verschillende windparken dicht bij elkaar. Aan de kust bij Delfzijl-Noord, Farmsum en Oosterhoorn staan 19 windturbines die tot 2026 exclusief stroom genereren voor het datacenter van Google in de Eemshaven.

Meer naar het zuiden, in windpark Delfzijl-Zuid in de buurt van Geefsweer, Meedhuizen en Wagenborgen, staan nu 34 windturbines. Er zijn bovendien uitbreidingsplannen voor zestien nieuwe turbines van 204 meter hoog. Omwonenden maken bezwaar, omdat ze lawaai en slagschaduw van de wieken vrezen. Ze krijgen aanvankelijk gelijk, maar in april 2023 krijgt de uitbreiding alsnog groen licht, tot teleurstelling van de omwonenden.


Windpark N33: overlast door bromtonen

Aan de N33 bij staat een windpark van energieleveranciers RWE en Eurus met in totaal 35 windturbines, verspreid over drie locaties. De noordelijke locatie is het grootst, met 27 turbines van Zuidbroek tot Meeden. Zuidelijker volgen nog acht windmolens ter hoogte van Veendam tot aan Wildervank.

Nu de windturbines er staan, ervaren inwoners overlast van zogeheten laagfrequent geluid. Dat zijn bromtonen die zijn gemeten bij turbines in Meeden en ook bij de zuidelijke molens, en kunnen leiden tot slapeloosheid en daarmee ook andere problemen. Bij gemeenten Veendam, Oldambt en Midden-Groningen meldden zich meer dan 100 mensen met klachten. Ook vinden verschillende bewoners dat ze te weinig betrokken zijn bij het fonds dat financiële compensatie voor de omgeving moet geven vanwege het windpark.

In het voorjaar van 2023 wordt een nieuw onderzoek uitgevoerd naar de bromtonen. Daarna moet worden gekeken hoe de bromtonen verminderd kunnen worden - als dat al kan.


Windpark Veenkoloniën: klachten bij Drenthe

Groningers in de Veenkoloniën kunnen ook last hebben van de 45 windturbines in de windparken De Drentse Monden en Oostermoer, net over de Drentse grens. Daar staan ter hoogte van Bareveld tot Stadskanaal 22 turbines, en zuidelijker bij Musselkanaal 23 molens. De turbines zijn tussen de 175 en 210 meter hoog.

Ook deze windmolens leiden tot klachten van bromtonen bij omwonenden, en ook hier moet een nieuw onderzoek leiden tot meer inzichten in het laagfrequente geluid en de oplossing ervan.


Jarenlang verzet tegen windparken

De plaatsing van de windmolens in Groningen ging de afgelopen jaren niet zonder slag of stoot. Behalve bijeenkomsten voor bewoners waarbij de emoties oplopen, zijn er in de provincie ook gerichte acties van fanatieke actievoerders:


  • Januari 2018, windpark N33: Noordelijk PvdA-Kamerlid William Moorlag wordt op posters afgebeeld als 'De beul van Meeden'.

  • Februari 2018, windparken N33 en Veenkoloniën: De burgemeester van Midden-Groningen, Rein Munniksma, en een Drentse gedeputeerde worden afgebeeld als nazi's.

  • Maart 2018, windpark Delfzijl: Oud-journalist Cees Stolk en tv-columnist Jan Mulder krijgen dreigbrieven omdat ze sprekers zijn bij een windmolenbijeenkomst.

  • April 2018, windpark N33: Bij de N33 in Zuidbroek zijn vlaggen met hakenkruizen opgehangen. Behalve Munniksma en Moorlag worden nu ook (oud-)gedeputeerden Marc Calon en Nienke Homan genoemd.

  • Juli 2018, alle windparken: 34 ondernemingen en organisaties die betrokken zijn bij de aanleg van windparken, ontvangen dreigbrieven. Op akkers worden scherpe voorwerpen als houten palen, kettingen, blikken met beton en ijzeren staven gevonden op beoogde bouwlocaties.

  • September 2018, alle windparken: De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding uit zijn zorgen over het verzet tegen de bouw van windmolens in Groningen en Drenthe.

  • December 2018, windpark N33: Onbekenden dumpen asbest rond de toekomstige stikstoffabriek in Zuidbroek, als protest tegen het windpark N33.

  • Januari 2019, windpark N33: Opnieuw zijn er asbestdumpingen.

  • April 2019, alle windparken: De Tweede Kamer wil een debat over de bedreigde ondernemers.

  • Mei 2019, windpark N33: Opnieuw krijgt een ontwikkelaar van het windpark bij Meeden een dreigbrief.

  • Juni 2019, windpark N33 en Veenkoloniën: De politie houdt drie verdachten van 'windmolenterreur' aan.

  • Maart 2021, alle windparken: Het Openbaar Ministerie wil 15 maanden cel voor anti-windmolenactivisiten.

  • Juni 2022, windpark N33 en Veenkoloniën: Er wordt een werkstraf geëist tegen een drukker van de bedreigende posters.


Podcast: Turbulente Tijden - over windmolenprotesten

Waarom vinden voorstanders windenergie zo belangrijk dat er grote windmolenparken kunnen verrijzen bij Meeden en in de Veenkoloniën? En hoe kan de woede nou zó groot zijn geworden bij tegenstanders? In de podcast Turbulente tijden neemt Egbert Minnema je in vijf afleveringen mee in de wereld van de windmolens. Beluister de podcast hier.