Zonnepanelen en zonneparken in Groningen

RTV Noord volgt de ontwikkeling van zonneparken en zonnepanelen in Groningen. In dit dossier berichten we over de doelstelling, aantallen en locaties van de hernieuwbare energiebron.

Doelstelling: 60 procent groene energie in 2035

In 2035 moet 60 procent van de energie in provincie Groningen afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dat is het uitgangspunt van de provincie naar aanleiding van de Klimaatdoelstellingen die vastgelegd zijn in Parijs, De doelstellingen moeten behaald worden met onder andere windmolens op zee, windmolens op het land, door zonne-energie, biomassa en overige energiebronnen zoals waterstof. In 2050 moet onze provincie zelfs volledig energieneutraal functioneren.

Nu: minder dan 8 procent hernieuwbare energie

Nederland en Groningen moeten echter van ver komen om die doelstelling te halen. In 2017 werd 92 procent van het Nederlandse energieverbruik nog gehaald uit fossiele brandstoffen. De acht procent die overblijft, is niet alleen hernieuwbare energie, maar ook kernenergie, afval en elektriciteit uit het buitenland.

Veel zonnepanelen op Groningse daken

Net als bijwindmolens en windparken, loopt Groningen voorop met het adopteren van zonne-energie. Mede door compensatieregelingen voor aardbevingsgedupeerden, liggen er in de provincie Groningen relatief veel zonnepanelen op daken van huizen en gebouwen. De voormalige gemeenten Slochteren, Loppersum en Bedum hadden in 2017 bijvoorbeeld zo’n 270 zonnepanelen op elke 1000 woningen.

[tableau:Zonnepanelenopwoningen/Aantalzonnepanelenpergemeente:490px]

- Lees ook: Zonnepanelen op je dak: mag de WOZ-waarde daardoor stijgen?

Ruim dertig zonneparken in Groningen

Behalve zonnepanelen, worden er ook relatief veel zonneparken in de provincie aangelegd. Dat wordt toegeschreven aan de ruimte die we hebben, en de bereidheid in de omgeving omdat we door de aardbevingsproblematiek van het gas af willen.

Zonneparken worden vaak, maar niet uitsluitend, gebouwd op braakliggende (landbouw)gronden in buitengebieden bij dorpen en kernen. De groottes van de zonneparken verschillen aanzienlijk. Het gaat om parken van enkele honderden panelen tot bijvoorbeeld een toekomstig park in Sappemeer, een park van 117 hectare groot voor zo’n 320.000 panelen. Het zonnepark Scaldia bij het Zeeuwse Vlissingen is nu nog het grootste van Nederland: dat telt 140.000 zonnepanelen en is 38 hectare groot.

- Lees ook: Zonneparken in Groningen: waar staan ze al en waar komen ze?


De aanleg van een park levert soms bezwaren op bij omwonenden, maar niet overal:


Laatste nieuws

Hieronder vind je het overzicht van ons laatste nieuws over zonnepanelen en zonneparken in Groningen: