Vanavond te zien in DOCNOORD: Warffum danst!

Dansers in de straten van Warffum
Dansers in de straten van Warffum © RTV Noord
Toen Ingrid Oyevaar zich negen jaar geleden vestigde in Warffum, was een rustig leven in een Gronings dorp de verwachting en het plan. Na zoveel jaren leven in de hectiek van Amsterdam, gebeurde dat ook. Het kalme dorpsleven gleed aangenaam voorbij. Overzichtelijk. Rustgevend. Totdat, eind juni, Warffum veranderde in een veelkleurige, muzikale metropool.
Het voelde magisch. Honderden mensen kwamen uit alle windstreken van de wereld naar het dorp. Ze kwamen muziek maken en dansen: de wereld danste. In Warffum. Op Roakeldais!
‘Niemand had me dat verteld, het was een prachtige verrassing. Het kwam zo onverwacht en het was magisch, die sfeer’, zegt ze, terugkijkend. Als ervaren televisiemaker rijpte bij haar al snel het plan om er een film over te maken.
En niet zomaar een film. Beeld, geluid, scenario, alles moest kloppen en van hoog niveau zijn. Het duurde lang om het budget ervoor rond te krijgen. Vier jaar geleden kon het draaien eindelijk beginnen. Dat liep door de pandemie ook nog eens vertraging op.

Visserman als verteller

Bovendien miste de film nog een 'verdieping' volgens de regisseur. Die extra laag werd gevonden in de toevoeging van visserman Henk Buitjes als verteller aan het verhaal. Opgegroeid in Zoutkamp, kind van de jaren zestig, de tijd van idealen en optimisme. De wereld zou steeds beter worden, dachten de meeste mensen destijds.
Dat is tegengevallen. Dat komt door ‘aalbegeer’ legt Henk uit: de hebberigheid van ons allemaal. Maar in zijn eigen dorp is te zien hoe culturen soms zo mooi samensmelten. Dat is Op Roakeldais. De wereld danst in Warffum. Daar krijgt de wat oubollige Hollandse klompendans ineens een geweldige Mexicaanse oppepper.
De film is inmiddels voorvertoond en krijgt prachtige kritieken. Wat heet: op het Noordelijk Filmfestival is ‘Warffum danst!’ uitgeroepen tot beste korte documentaire.
In Noord Vandaag vertelt filmmaakster Ingrid Oyevaar over haar documentaire
DOCNOORD over Warffum als muzikale metropool
Een korte voortuitblik op de documentaire:
Zondag op RTV Noord: documentaire Warffum danst!
Zondag 26 november TV Noord vanaf 18.30 uur: DOCNOORD: Warffum danst!