Tirrel in Winsum is bijna klaar en krijgt een school met glijbaan

De bouw van de Tirrel in Winsum is bijna klaar
De bouw van de Tirrel in Winsum is bijna klaar © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Wie de Tirrel in Winsum binnenstapt via de hoofdingang, komt direct in een metershoge hal. 'Kijk daar komt-ie naast', doelt directeur Jaap Rosema van OBS Tiggeldobbe op een glijbaan die naast een lange trap komt. De bouw van de multifunctionele accommodatie (MFA) is bijna klaar, maar er wordt nog druk geboord en gelast.
Het gebouw gaat plek bieden aan twee basisscholen, horeca en een sporthal. Ook komen er ruimtes voor zorginstelling De Hoven. Ouderenzorg, kinderen en sport onder één dak.

En dan dat 'unieke' object..

Met een glimlach van oor tot oor legt Rosema uit dat een glijbaan in zo'n gebouw best bijzonder is. 'Naar mijn weten zijn er niet veel andere schoolgebouwen waarin een grote glijbaan is gebouwd.'
Bij deze trap komt een glijbaan
Bij deze trap komt een glijbaan © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het is bedacht door de leerlingen van de twee scholen die in de Tirrel komen: OBS Tiggeldobbe en CBS de Piramiden. 'De leerlingenraden hebben bij elkaar gezeten en dit idee bedacht. Dit is echt iets 'out of the box' waar wij als volwassenen niet op zouden komen. De architect vond het ook een top-idee en besloot het uit te voeren', legt Rosema uit.

Bijna klaar

De bouw van het complex kent een turbulente geschiedenis. Het bouwproject zou bij de start 23 miljoen euro kosten. De afgelopen jaren liep dat door tegenvallers op tot 35,5 miljoen. Rosema en woordvoerder Hilda Boelens van De Hoven zijn blij dat de finish in zicht is. 'We staan te trappelen om hier naar binnen te gaan', zegt Boelens. 'Het is een mooi ruim gebouw geworden waarbij veel licht naar binnen valt. En kijk, dit is toch een prachtige vloer? Hier kunnen de ouderen straks mooi spulletjes kwijt.'
Zo zag de bouwlocatie in mei 2021 eruit
Zo zag de bouwlocatie in mei 2021 eruit © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
De Tirrel verrijst naast het oude gebouw van de Twaalf Hoven. Daarin wonen de ouderen nu nog. 'Omdat we wisten dat we gingen verhuizen, is er de laatste jaren heel weinig aan onderhoud gedaan, alleen het hoognodige. Dus dat pand was echt aan vervanging toe', legt Boelens uit.
De ingang van de Tirrel in Winsum
De ingang van de Tirrel in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het is voor de initiatiefnemers meer dan samen een gebouw of terrein delen. Ze willen echt gaan samenwerken. 'Dat hebben we ook al gedaan door bij elkaar op bezoek te komen. We hebben bijvoorbeeld een schilderworkshop gehad. De dynamiek tussen de dementerende ouderen en de kinderen is fijn om te zien. Kinderen leren daar veel van', aldus Rosema. Boelens vult aan: 'Ouderen worden er vrolijk van en ook brengen we zo jonge mensen in aanraking met de zorg. Er is veel nieuws over personeelstekorten in de zorg en hierdoor kun je kinderen enthousiast maken.'
Links is het oude gebouw van De Twaalf Hoven te zien
Links is het oude gebouw van De Twaalf Hoven te zien © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het revalidatiecentrum, dat nu nog in het oude gebouw van de Twaalf Hoven zit, krijgt ook een ruimte in het gebouw. 'Hierdoor hoeven mensen niet naar de stad. Het is fijn voor de omgeving dat zowel ouderenzorg als revalidatie hier behouden blijft', legt Boelens uit.

Mini-samenleving

'Velen noemen het gebouw een MFA, maar dat dekt lang niet de lading. Het gebouw is veel meer dan dat. We hebben vanaf het begin gezegd dat het ons gaat om ontmoeten, verbinden en verrijken. En dat gaat ook gebeuren als straks iedereen elkaar tegenkomt in dit gebouw', zegt Rosema. Ook zijn collega van De Hoven kijkt daar zo tegenaan.
Jaap Rosema en Hilda Boelens
Jaap Rosema en Hilda Boelens © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Het wordt een levendige omgeving met scholen, zorg, een dagopvang, een sporthal en al het andere wat hierin gaat plaatsnemen. Het gebouw is een mini-samenleving, dat is wel uniek. Waar vind je dat nou?', zegt Boelens.
In het gebouw zit ook een sporthal
In het gebouw zit ook een sporthal © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
In het voorjaar verwacht de zorginstelling te kunnen verhuizen, de basisscholen gaan na de zomervakantie over.
De Tirrel in Winsum is bijna klaar: 'Het gaat om ontmoeten'